Lidské tělo


Tračník

Latinsky colon

(lat. colon) je nejdelší část tlustého střeva. V tračníku prochází poslední fází zpracování. Vstřebávání živin je již značně omezeno.

O většině živočichů platí, že , která přichází do tračníku, je víceméně vyčerpaná; je z ní vstřebáno množství vody, takže výsledný produkt (faeces, ), je obvykle spíše tuhý a kompaktní. Výjimku tvoří býložravci, jejichž je vzhledem k délce těla velmi dlouhý a má složitou stavbu. Zvláště u koňovitých a zajícovců slouží společně se slepým střevem jako fermentační nádoba, ve které symbiotické mikroorganismy štěpí celulózu rostlinných buněk a vytvářejí z ní , které může živočich využít.

Popis

navazuje na a slepé a končí konečníkem, posledním úsekem tlustého střeva, jakož i poslední částí .

je svalnatá trubice vystlaná sliznicí bez klků. Vylučuje , který chrání střevní stěnu a zabezpečuje lepší posun případné tuhé .

Přesná stavba i uložení v dutině břišní se liší v závislosti na tom, jedná-li se o masožravce, nebo býložravce.

člověka

člověka má jednoduchý tvar podkovy, je asi 1,5 m dlouhý, na začátku 5–8 cm široký, na konci asi 4 cm v průměru. navazuje na nejširší část tlustého střeva a člení se na:

  • (colon ascendens); délka 16–20 cm
  • příčný (c. transversum); délka asi 50 cm
  • sestupný (c. descendens); délka 22–30 cm
  • esovitý (klička) (c. sigmoideum); délka 30–40 cm.

Na esovitý navazuje .

ze vzestupného do příčného tračníku tvoří pravé tračníkové ohbí (flexura coli dextra). z příčného tračníku v sestupný tvoří levé tračníkové ohbí (flexura coli sinistra).

střeva tvoří na povrchu tři viditelné bělavé podélné pruhy (taeniae coli, tračníkové proužky, ténie) široké 8–10 mm a kruhové výdutě zvané haustra (haustra coli, tračníkové výdutě), což jsou přechodná vyklenutí stěny tračníku mezi tračníkovými proužky.

V tračníku žije množství symbiotických bakterií. Ty ještě štěpí některé součásti potravy, syntetizují vitamin K i další vitamíny a chrání sliznici před patogenními druhy mikroorganismů.

První zbytky potravy se po požití dostanou do tlustého střeva asi za 4 hodiny, poslední asi za 8 hodin. V tlustém střevě setrvá asi 3 hodiny, hromadí se pak v esovité kličce, kde zůstává až 12 hodin. Posun konečníkem je velmi pomalý a zbytky potravy opouštějí lidské tělo řitním otvorem i za 72 hodin od požití potravy.