Lidské tělo


Trávení

(digesce), někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. V rámci se potrava rozkládá na jednodušší látky, které jsou dostatečně malé, aby mohly být absorbovány v těle. je typické pro živočichya většinu heterotrofních rostlin.

Při se disacharidy a mění na jednoduché cukry, se štěpí na (acyl) a mastné kyseliny, zase na . Nukleové kyseliny se štěpí na , ty dále na a kyselinu fosforečnou. Když je proces ukončen, dochází ke vstřebávání živin. U vyšších živočichů se tak děje převážně v tenkém střevě a částečně i v tlustém střevě.

Hlavním mechanismem je tzv. hydrolytický rozklad pomocí hydrolytických ů, který urychluje rozklad složitých řetězců tím, že usnadňuje jejich reakci s molekulami vody. Existují specializované hydrolytické enzymy pro každý typ látek: pro , i . Před vlastním trávením však často dochází k rozmělňování potravy, a tím zvýšení plochy, na kterou mohou působit enzymy.

napříč živočišnou říší

vnitrobuněčné se uskutečňuje ózou

Je nutné zabránit tomu, aby docházelo k vlastních tkání, a proto se digesce provádí ve více či méně specializovaných částech těla. Nejjednodušším způsobem se vyznačují prvoci a živočišné houby. Tyto primitivní organismy tráví veškerou potravu uvnitř svých buněk, čemuž se říká nitrobuněčné . Pohlcují částečky potravy ózou a tráví ji uvnitř váčků (potravní vakuoly).

U vyspělejších živočichů se k vyvinuly speciální orgánové soustavy, které umožňují tzv. mimobuněčné (extracelulární) .

U vyšších živočichů s mimobuněčným trávením vznikly rozličné druhy trávicí soustavy. Základní podmínkou je, aby tato soustava byla spojena s vnějším prostředím, a to zejména kvůli příjmu a vylučování potravy. Výhodou mimobuněčného je fakt, že se do vnitřních nebuněčných prostorů vejde daleko větší množství natrávené potravy.

Gastrovaskulární dutina

Nejjednodušším druhem trávicí soustavy je gastrovaskulární soustava, neboli láčka. Ta má pouze jeden otvor, společný přijímací i vyvrhovací. Najdeme ji u např. u kmene žahavci (Cnidaria) a žebernatky (Ctenophora), modelovým organismem je nezmar. Nezmar pomocí žahavých buněk ochromí kořist a vtáhne ji pomocí chapadel do láčky. Vnitřní povrch láčky je vystlán buňkami, které vylučují trávicí enzymy. é se malé částečky potravy dostanou do buněk nezmara, kde probíhá zbytek procesu . Nestrávené zbytky odchází otvorem ven.

Průchozí

Ostatní kmeny živočichů, jako jsou například hlístice, kroužkovci, měkkýši, členovci a strunatci (včetně člověka), mají trávicí soustavu průchozí, s jedním otvorem přijímacím (ústní otvor) a jedním vyvrhovací (u člověka ). Výhodou tohoto systému je možnost trávit část potravy a zároveň už ústním otvorem přijímat další.

Celá je většinou rozčleněná na několik částí. Ačkoli mohou u různých druhů živočichů některé části chybět, obecně jsou tyto části zejména: ústní otvor, , , vole, (někdy navíc svalnatý ), (někdy dále rozčleněné) a .

člověka

ů v lidském těle

ů začíná v ústní dutině. Zde se a glykogen () z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy(ptyalinu), který je obsažen ve slinách. mění v ústech, jícnu a hltanu na disacharid maltózu.

Další fáze ů se odehrává v tenkém střevě. Zde se rozkládají pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje břišní, i další ., opět na disacharid maltózu. Další , maltáza, rozkládá maltózu na dvě glukózy. V tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózuna galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve.

ů v lidském těle

ů začíná v žaludku, kde se potrava mísí s žaludečními šťávami, jež vylučuje stěna žaludku. Tímto promícháním vzniká kašovitá . V žaludeční šťávě je poměrně vysoká koncentrace kyseliny chlorovodíkové (HCl). Díky ní je v žaludku velmi kyselé prostředí a pH je kolem 2. Taková acidita by například byla dostačující k rozpuštění železných hřebíků. Toto kyselé prostředí vede k narušení mezibuněčné hmoty mezi buňkami potravy a dále ničí (baktericidní účinky).

Vylučování žaludečních šťáv řídí . Ten zajišťuje, aby zbytečně nebyly produkovány enzymy v době, kdy je prázdný.

Součástí žaludečních šťáv je také , který rozkládá na menší polypeptidy. Aby netrávil i stěny žaludku, je vylučován v inaktivní formě, jako tzv. pepsinogen. Jiné buňky stěny vylučují již zmíněnou kyselinu chlorovodíkovou a reakcí pepsinogenu a HCl teprve vzniká v určité vzdálenosti od stěny žaludku . Přes toto opatření (a přesto, že je na stěně žaludku ) však stěna žaludku narušována je a musí se (každé tři dny) regenerovat.

V tenkém střevě se díky enzymu slinivky břišní – trypsinu – rozkládají polypeptidy na peptidy. Tento proces je aktivován enteropeptidázou, která mění neúčinný na . Na tomto štěpení se podílí i další , chymotrypsin.

Další štěpení obstarávají enzymy aminopeptidázy, karboxypeptidázy a dipeptidázy, které nakonec rozdělují řetězce na jednotlivé .

ů v lidském těle

ů začíná ve větším rozsahu až v tenkém střevě. Je mírně problematické, protože nejsou rozpustné ve vodě a hydrolytické enzymy mají tím pádem ztíženou práci. Z tohoto důvodu jsou v tenkém střevě štěpeny na malé kapénky (micely), a to účinkem žlučových solí. Tomuto procesu se říká emulgace.

Díky emulgaci se ke kapénkám dostanou enzymy lipázy, které štěpí na mastné kyseliny, 2-monoacylglyceroly a příp. až na . Tento proces probíhá zejména ve dvanáctníku, prvním oddílu tenkého střeva. Produkty štěpení (volné mastné kyseliny a 2-monoacylglyceroly) se pomocí difúze dostanou z micel do buněk tenkého střeva (enterocyty). V enterocytech se z těchto štěpů syntetizují opět neutrální , které jsou ukládány do částic chylomikronů a tyto částice se uvolňují do krevního oběhu.

nukleových kyselin

Také nukleové kyseliny, tedy zejména a , jsou využity tělem, protože obsahují cenné prvky. V tenkém střevě se a díky enzymu nukleáze štěpí na jednotlivé (př. AMP). Ty se dále rozkládají působením nukleotidázy na . Tím však rozklad nekončí a nukleosidáza dále štěpí na jednotlivé dusíkaté báze, a kyselinu fosforečnou.

Zisk energie

Lidé v rozvinutých zemích využijí z potravy asi 80 – 90% organických látek. Pro člověka nestravitelná je zejména celulóza, ale i některé další látky, jako je lignin, vosky, chitin, pektin, beta-glukany a oligosacharidy. Nestravitelná část potravy se také označuje jako vláknina.

Část energie se také v procesu trávení spotřebovává. Energeticky náročná je peristaltika, pozvolný rytmický stěn některých ů, jako jsou střeva. Dále se energie spotřebovává na výrobu a vylučování trávicích ů, aktivní přenos látek přes membrány a podobně.

Trávení celulózy

Býložravci obecně musí řešit problém, jak strávit rostliny, které se totiž z velké části skládají z celulózy. Celulóza je polysacharid, vytvořený řetězením molekul glukózy za sebou. Se štěpením celulózy si poradilo jen několik skupin organismů: zejména některé mikroorganismy (z řad bakterií, prvoků, kvasinek) a některé houby. Takové organismy mají zvláštní enzymy, celulázy, které katalyzují rozklad celulózy na její podjednotky.

Výjimečně umí štěpit celulózu (pomocí celuláz) i živočichové: například někteří plži, korýši a hmyz. Obecně se však dá říci, že býložraví živočichové častěji volí cestu symbiotického vztahu s mikroorganismy, kteří žijí v jejich trávicí soustavě a zprostředkovávají štěpení celulózy.

Přežvýkavci jsou právě jednou ze skupin, které hostí ve své trávicí soustavě. K tomu jsou dokonale přizpůsobeni. Mají tři předžaludky (čepec, bachor, kniha) a žaludkem v pravém slova smyslu je teprve slez. Svou objemovou kapacitou je nejvýznamnější bachor, který má např. u krávy objem 100-200 litrů. Právě ten obsahuje bohatou mikroflóru, na níž se z bakterií podílí např. rod Bacteroides, z prvoků bachořci (Entodiniomorphida), z hub např. Neocallimastix

Druhou známou skupinou jsou termiti (Isoptera). Dominantní skupinu symbiontů v jejich střevech tvoří brvitky (Hypermastigida). Tyto brvitky obsahují uvnitř svých buněk , které teprve jsou vlastním mechanismem trávení.

Trávení u masožravých rostlin

Trávení se vyvinulo též u masožravých rostlin, tedy botanických druhů, které přijímají některé minerální látky z hmyzí kořisti. Tyto rostliny produkují, stejně jako živočichové, speciální trávicí enzymy. Většina masožravých rostlin si vyrábí své vlastní enzymy. Jiné (např. Heliamphora) spoléhají na , které jsou zodpovědné za prosté shnití kořisti v pasti. Další možností je kombinace vlastních rostlinných ů a bakteriálních ů.

Některý hmyz (Pameridea, Setocornis) vyhledává pasti masožravých rostlin a loví hmyz, který v nich uvízl. Tito brouci posléze vylučují se svou stolicí látky, které již rostlina dokáže vstřebat.