Lidské tělo


Chuť

je , který je zodpovědný za vnímání chuti jakožto vjemu, který spolu s čichem a stimulací trojklaného nervu (pro hmatovévnímání textury a teploty) určuje senzorické vnímání potravy (ke kterému se primárně vyvinula), ale i dalších látek. Za vnímání chuti je v mozku zodpovědná chuťová kůra.

Chuťový je stimulován, když látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě chemicky reagují s chuťovými . Lidé i jiní suchozemští obratlovci mají chuťové receptory v chuťových pohárcích v ústní dutině, včetně horní plochy jazyka a hrtanové příklopky; u vodních živočichů jsou též na vnějším povrchu těla a na vnitrotělně umístěných žábrách.

U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami (lahodné či bílkovinné) a podle nových výzkumů i „vápníkové“, tučné, či salmiaková. Pravděpodobně existují i receptory vnímající některé komplexní , tedy „škrobovou“. Ájurvéda rozlišuje vedle čtyř základních chutí ještě trpkost a pálivost, ty jsou však z biologického hlediska zprostředkovány hmatovými mechanoreceptory resp. receptorem teploty TRPV1 (proto je vnímání pálivosti podobné vnímání vysoké teploty) a spadají tak pod jiné smysly.

Obdobné mají i ostatní živočichové. O analogii lidské chuti lze rozumně hovořit u obratlovců (s výjimkou sliznatek) s chuťovými receptory umístěnými v chuťových pohárcích, nacházejících se zpravidla v ústní dutině a hltanu, u vodních živočichů též na vnějším povrchu těla a na vnitrotělně umístěných žábrách. Výskyt ů různých chutí se u různých obratlovců liší, evolučně se přizpůsobil podle prostředí, ve kterém živočich žije, a podle jeho potravy.

a člověk

Vnímání chuti u člověka

Centrum vnímání chuti se nachází v temenním laloku mozkové kůry, kde se kombinací základních složek tvoří výsledná . Ta je ovlivněna nejen složením jídla, ale také jeho teplotou (teplá limonáda), konzistencí (mokrý chléb), vzhledem, předchozím vjemem (aperitiv), ale především vůní.

je totiž velmi úzce spjata s čichem.

u člověka jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku.

Chuťových pohárků má člověk 5000-10000. Důsledkem tohoto poměrně velkého rozptylu je, že citlivost chuti u jednotlivých lidí může být značně rozdílná. Děti mají chuťových pohárků průměrně více než dospělí. všech typů jsou rozloženy po celém jazyku, i když se často mylně uvádí, že různé chutě jsou spojené s konkrétními částí jazyka.

Každý pohárek obsahuje receptorové buňky, které mají brvy citlivé na určitou vstupující do středového póru pohárku. Přibližně každý týden jsou staré receptorové buňky nahrazovány novými.

Prahové koncentrace chuti u člověka

Pro chuťový je řeba určité prahové koncentrace chuťově aktivní látky v pohárcích. jsou omývány sekretem specializovaných slinných žláz (Ebnerovy žlázy, gll.gustatoriae), ve kterém jsou rozpouštěné látek vnímaných jako .

Kyselost je zprostředkována protony (H+), slanost ionty anorganických solí, sladkost převážně organickými látkami (z anorganických např. solemi olova), stejně tak i hoř, která je kromě organických látek vyvolána solemi hořčíku a vápníku.

Pro jednotlivé chutě je odlišný práh citlivosti, který je závislý na koncentraci a době expozice látky, stejně jako na počtu aktivovaných čidel. Jeho hodnoty jsou 0,08 mol/l na sladké (), slané = 0,02 mol/l (NaCl), kyselé = 0,0001 mol/l (HCl, pH=4) a hořké 0,000008 mol/l (chininhydrochlorid).

či pálivost, např. u některých paprik, je sice pociťována jako chuťový , ve skutečnosti se jedná o nervový signál bolesti, vyvolaný alkaloidem kapsaicinem.

U chuťových ů rozlišujeme chuťový kontrast a chuťovou kompenzaci. Kompenzace je například zprostředkována cukrem u hořké chuti kávy. Naopak po požití sladkého jídla je např. účinek kyselosti citrónové šťávy výraznější, což se označuje za kontrast.

Další významy a podobné výrazy

Zatímco u ostatních ů je rozlišen a , který jej vnímá (, pach – ), u chuti v češtině tento rozdíl nenastává. Výrazem se tedy označuje nejen , ale i vnímaný podnět, mluvíme o chuti jídla či nápoje. Pokud je jídla vnímána negativně, označujeme ji jako pachuť. V případě, že je v jídle obsažena nepatrná příměs, mluvíme o příchuti.

V přeneseném smyslu může označovat i touhu po čemkoliv – např. do života, pracovat, poslouchat hudbu, hrát fotbal. Pokud mluvíme o chuti na někoho, zpravidla je tím míněna fyzická žádostivost – .